Подршка доценту ПБФ Вукашину Милићевићу

Мрежа академске солидарности и ангажованости (МАСА) најоштрије осуђује још један у низу уклањања или ућуткивања слободномислећих наставника запослених на Универзитету у Београду. Поново сведочимо отпуштању наставника Православног богословског факултета  (ПБФ) који су 2017. године потписали „јавни апел да је теорија еволуције једина тренутно научно прихваћена теорија која објашњава развој живота на Земљи”, а међу њима је био и доцент Вукашин Милићевић. Упркос позитивном реферату који су потписали сви чланови комисије за његов избор у звање доцента, чланови изборног већа на ПБФ-у, Универзитета у Београду (УБ) одбацили су тај извештај. Тиме се указује на опасност, као и у случају других наставника који су на исти начин у претходном периоду отпуштени са овог факултета УБ, да ПБФ све више функционише као догматска институција која руши углед УБ. 

Због овога апелујемо на УБ да коначно прекине ћутњу и супротстави се прогону наставника и сарадника запослених на факултетима у његовом саставу. Подсећамо јавност на то да је изменама Закона о високом образовању донетим 2021. године омогућено да Синод Српске православне цркве (СПЦ) као вануниверзитетско тело, утиче на избор у звање наставника ПБФ-а. Иако је МАСА упозоравала на чињеницу да је то у супоротности са аутономијом универзитета и борила се против уношења поменутог у Закон, УБ је без икаквог супортстављања прихватио такву измену. Сматрамо да одговорност сада сносe управо руководећи органи УБ, те стога очекујемо да овог пута подигну глас и осуде неакадемски и неморалан чин са ПБФ-а према доценту Вукашину Милићевићу, те спрече његово отпуштање. 

Подсећамо да је прогон просвећених интелектуалаца неспутаних догмама саставни део дугогодишњег ниподаштавања образовања и стручности. У случају ПБФ-а овакав однос политичких елита према високом образовању, али и опортунистички подстакнута снисходљивост према појединим црквеним великодостојницима запечатила је судбину поменуте групе професора, доцената и асистената који су јавно жигосани а затим полако одстрањивани са ПБФ-а. Професор Максим Васиљевић добио је 2020. отказ након што му Синод СПЦ није дао благослов за наставничку позицију. На исти начин је отпуштен и професор Родољуб Кубат, а доценту Марку Вилотићу ускраћена настава, док је 2022. отпуштен и доцент Андреј Јефтић. Претходни декан епископ проф. др Игнатије Мидић био је принуђен да поднесе оставку јер је Синод СПЦ захтевао његову смену. Хајка се наставила сада и приликом избора доцента Вукашина Милићевића, који и поред позитивног реферата надлежне комисије се сада налази пред отказом.