Podrška Goranu Markoviću

Mreža akademske solidarnosti i angažovanosti (MASA) najoštrije osuđuje napade predstavnika aktuelne vlasti u Srbiji na našeg proslavljenog režisera, profesora emeritus Gorana Markovića. Kao predstavnici akademske zajednice posebno smo zgroženi nad činjenicom da je ovaj brutalni verbalni napad potekao od članice Univerziteta u Beogradu, profesorke Darije Kisić Tepavčević, trenutno na poziciji ministarke za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Upravo ona bi morala da zna da kolegijalnost predstavlja jedno od osnovnih načela Kodeksa profesionalne etike Univerziteta u Beogradu, a koje je grubo prekršila svojom sramnom izjavom na društvenoj mreži Instagram.

Jedan od osnovnih motiva za formiranje naše organizacije, čiji je osnivački akt između ostalih potpisao i profesor Goran Marković, upravo je bila zaštita profesionalne etike i integriteta članova akademske zajednice. Od osnivanja naše organizacije ukazujemo na činjenicu da je sloboda javnog izražavanja mišljenja sve više na udaru nosilaca visokih državnih funkcija, sa ciljem omalovažavanja, ućutkivanja, pa i zastrašivanja pripadnika i pripadnica akademske zajednice.

Nažalost, ova konstatacija je danas aktuelnija nego ikada pre i vraća nas u neka prošla vremena kada su intelektualci javno sramoćeni, proganjani i zatvarani zbog svojih umetničkih dela ili stavova koje su iznosili u javnosti. Posle policijskog legitimisanja i nedavnih partijski ostrašćenih i neprofesionalnih uvreda koje je na račun Gorana Markovića izrekla ministarka u Vladi Republike Srbije Darija Kisić Tepavčević, ispod časti i dostojanstva lekarske struke, usledio je i sramotni tvit premijerke Ane Brnabić. Dok prva, kao epidemiolog, daje sebi za pravo da nekome postavlja „dijagnozu“, druga koristi zvanični tviter nalog kako bi pružila podršku opskurnim idejama o zidanju ludnica u koje bi se smestili neistomišljenici, sa profesorom Markovićem na čelu

Ostaje nam da se zapitamo kada će se sa verbalnog preći na fizičko zlostavljane kritički nastrojenih intelektualaca u Srbiji, kao što smo prethodnih nedelja imali prilike da vidimo na ulicama tokom protesta građana. Vređanje zdrave pameti od strane premijerke Vlade je nažalost postalo konstanta u Srbiji. Međutim, posebno je poražavajuće brukanje lekarske struke zarad partijskih interesa od strane ministarke Darije Kisić Tepavčević uz iznošenje uvredljive anamneze i dijagnoze van kodeksa lekarske etike. To je ujedno i sramota Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu koji je završila i zato smatramo da ne zaslužuje zvanje profesora. MASA traži i od Medicinskog fakulteta, i Lekarske komore Srbije i Srpskog lekarskog društva zvanično ograđivanje od navedene izjave Darije Kisić Tepavčević, kao i oduzimanje licence dotičnoj od strane Lekarske komore Srbije.

Javnom linču našeg proslavljenog reditelja, da podsetimo, prethodilo je nakon brojnih sramotnih pritisaka predsednice UO Filmskog centra Srbije Jelene Trivan i poništavanje konkursa za sufinansiranje filmova eminentnih domaćih reditelja na kome je stručna komisija, između ostalih kandidata, predložila da se finansijski podrži film Gorana Markovića. Navedeno predstavlja atak na principe čestitosti, javnost i transparentnosti koje MASA zagovara u akademskoj zajednici i neguje u svom radu. Još opasnije međutim je to što se ovim narušavaju univerzalne vrednosti na kojima počiva svako demokratsko društvo u svetu, uz dostojanstvo profesije koje predstavaljaju. Bez kritike, poput one koje u svojim metaforama britko iznosi Goran Marković nema ni razvoja, ni naučnog ni društvenog. Što pre to shvate predstavnici vlasti u Srbiji biće im lakše da prihvate činjenicu da kritike neće prestati, ni dok su oni vlast ni kada dođe neka druga vlast a da će svaki pritisak samo rezultovati sve većim otporom, poput onog koji se proteklih nedelja prelio na ulice Srbije bez obzira na preduzete mere zastrašivanja javnosti.