Od šarlatanstva do nadrilekarstva dok institucije ćute

COVID-19 kriza se ne smiruje i po svemu sudeći proći će još dosta vremena pre nego što se verifikuju medicinski proverene metode za borbu protiv novog soja korona virusa. Svedoci smo da se na društvenim mrežama i na pojedinim televizijama sa nacionalnom frekvencijom promovišu neproverene metode i medicinska sredstva čija je delotvornost krajnje sumnjiva. Njihova primena bez pratećih kliničkih studija može imati nesagledive posledice. Zabrinjavajuće je što se promovisanjem pomenutih metoda lečenja sve češće bave osobe koje nemaju nikakvo formalno obrazovanje iz oblasti medicinskih nauka, ali imaju pristup medijima.

   Jedan od najsvežijih primera ove vrste jeste „otkriće“ delotvornosti tzv. metode „ozonizacije krvi“ u borbi protiv aktuelne pandemije koronavirusa COVID-19. Iza ovog otkrića stoji ni manje ni više nego jedan vlasnik televizije koji ne samo da se nikada nije bavio naučnim radom u oblasti medicinskih nauka, da ne govorimo o užim naučnim oblastima poput virusologije, već nema ni najosnovnija medicinska znanja. Budući da je nadrilekarstvo fenomen koji postoji, od kad postoje i bolesti, u svim modernim državama zakonom je uređena krivična odgovornost za ovakvu vrstu delatnosti. U Srbiji član 254 Krivičnog zakonika tretira kao nadrilekarstvo situaciju u kojoj se neko bez odgovarajuće stručne spreme bavi lečenjem, spravljanjem lekova ili pružanjem drugih medicinskih usluga (novčana kazna ili zatvor do tri godine). Dalje, u članu 252 istog zakona se jasno kaže da ko protivno propisima na ljudima vrši medicinske ili druge slične eksperimente kazniće se zatvorom od tri meseca do pet godina.

    Iz gore navedenog više je nego jasno da dela vlasnika Pink televizije podležu krivičnoj i materijalnoj odgovornosti. Osim što je pomenutu metodu „ozonizacije krvi“ sproveo sam na sebi, primeniće je i na svojim zaposlenima (po njegovim tviter navodima da je “16. marta započeo ozonizaciju Pinka“). Takođe, obmanjivao je javnost o efekisnosti navedene metode lečenja „ozonizacije krvi“ u udarnim informativnim emisijama svoje televizije. Međutim, za nas kao organizaciju, koja se između ostalog upravo zalaže za odbranu naučnih principa i autoriteta struke, porazno je to što su osobe koje su u domaćoj javnosti prepoznati kao glavni autoriteti u borbi protiv epidemije COVID-19, u Srbiji, propustili da se zajednički ograde makar od načina promovisanja ove metode prilikom gostovanja na televiziji Pink. 

    Zarad istinitog informisanja domaće javnosti treba reći da je u aprilu 2016. godine, Američka savezna uprava za lekove (FDA) zabranila sve medicinske upotrebe ozona: „u bilo kojem medicinskom stanju za koje ne postoje dokazi o sigurnosti i efikasnosti“, navodeći: „ozon je toksičan gas bez poznate korisne medicinske primene u specifičnim, dopunskim ili preventivnim uslovima.” Ne postoji ni jedna regularna klinička studija za opravdanost terapije ozonom. Na osnovu publikovanih naučnih radova ozon oštećuje hemoglobin u eritrocitima, koji se može nagomilavati i prouzrokovati ozbiljne poremećaje u krvi. Izloženost ozonu, bliskom nivou spoljne sredine, izaziva oštećenje funkcije pluća i upalu disajnih puteva kod starijih zdravih osoba, kao i kod onih sa hroničnom opstruktivnom bolesti pluća, bez efekta na protrombotičko stanje. Ozonirana autohemoterapija ne utiče na parametre koagulacije krvi kod pacijenata na hemodijalizi i ne izaziva zapaljenski odgovor.

    Da li želimo da živimo u svetu lažnih doktora i diploma ili u uređenom društvu gde su jasno trasirani putevi kako za sticanje znanja tako i za promovisanje novih rešenja u svim segmentima našeg života? Osiono i samouvereno iznošenje neistinitih naučnih i medicinskih činjenica bez reakcija nadležnih institucija šalje zabrinjavajuću poruku da oni koji donose odluke u ime svih nas ne žele ili nisu u stanju da prepoznaju potpuno negiranje obrazovanja, nauke i struke. Zbog toga je sada na nama, ljudima od nauke i struke, da podignemo glas protiv ovakvih pojava koje bi u normalnom društvu trebalo da su proterane u mračno podzemlje u kome caruju pseudo naučnici, terotičari zavere i neshvaćeni geniji. Na žalost, čini se da mi danas živimo u izokrenutom svetu poremećene realnosti kojom su upravo zagospodarili ovi, iz podzemlja oslobođeni, nepojamnici.

Koordinacioni odbor

Mreža akademske solidarnosti i angažovanosti (MASA)

Leave a Reply

Your email address will not be published.