COVID-19 криза се не смирује и по свему судећи проћи ће још доста времена пре него што се верификују медицински проверене методе за борбу против новог соја корона вируса. Сведоци смо да се на друштвеним мрежама и на појединим телевизијама са националном фреквенцијом промовишу непроверене методе и медицинска средства чија је делотворност крајње сумњива. Њихова примена без пратећих клиничких студија може имати несагледиве последице. Забрињавајуће је што се промовисањем поменутих метода лечења све чешће баве особе које немају никакво формално образовање из области медицинских наука, али имају приступ медијима.

     Један од најсвежијих примера ове врсте јесте „откриће“ делотворности тзв. методе  „озонизације крви“ у борби против актуелне пандемије коронавируса COVID-19. Иза овог открића стоји ни мање ни више него један власник телевизије који не само да се никада није бавио научним радом у области медицинских наука, да не говоримо о ужим научним областима попут вирусологије, већ нема ни најосновнија медицинска знања. Будући да је надрилекарство феномен који постоји, од кад постоје и болести, у свим модерним државама законом је уређена кривична одговорност за овакву врсту делатности. У Србији члан 254 Кривичног законика третира као надрилекарство ситуацију у којој се неко без одговарајуће стручне спреме бави лечењем, справљањем лекова или пружањем других медицинских услуга (новчана казна или затвор до три године). Даље, у члану 252 истог закона се јасно каже да ко противно прописима на људима врши медицинске или друге сличне експерименте казниће се затвором од три месеца до пет година.

     Из горе наведеног више је него јасно да дела власника Пинк телевизије подлежу кривичној и материјалној одговорности. Осим што је поменуту методу „озонизације крви“ спровео сам на себи, примениће је и на својим запосленима (по његовим твитер наводима да је “16. марта започео озонизацију Пинка“). Такође, обмањивао је јавност о ефекисности наведене методе лечења „озонизације крви“ у ударним информативним емисијама своје телевизије. Међутим, за нас као организацију, која се између осталог управо залаже за одбрану научних принципа и ауторитета струке, поразно је то што су особе које су у домаћој јавности препознати као главни ауторитети у борби против епидемије COVID-19, у Србији, пропустили да се заједнички ограде макар од начина промовисања ове методе приликом гостовања на телевизији Пинк.  

    Зарад истинитог информисања домаће јавности треба рећи да је у априлу 2016. године, Aмеричка савезна управа за лекове (FDA) забранила све медицинске употребе озона: „у било којем медицинском стању за које не постоје докази о сигурности и ефикасности“, наводећи: „озон је токсичан гас без познате корисне медицинске примене у специфичним, допунским или превентивним условима.” Не постоји ни једна регуларна клиничка студија за оправданост терапије озоном. На основу публикованих научних радова озон оштећује хемоглобин у еритроцитима, који се може нагомилавати и проузроковати озбиљне поремећаје у крви. Изложеност озону, блиском нивоу спољне средине, изазива оштећење функције плућа и упалу дисајних путева код старијих здравих особа, као и код оних са хроничном опструктивном болести плућа, без ефекта на протромботичко стање. Озонирана аутохемотерапија не утиче на параметре коагулације крви код пацијената на хемодијализи и не изазива запаљенски одговор.

    Да ли желимо да живимо у свету лажних доктора и диплома или у уређеном друштву где су јасно трасирани путеви како за стицање знања тако и за промовисање нових решења у свим сегментима нашег живота? Осионо и самоуверено изношење неистинитих научних и медицинских чињеница без реакција надлежних институција шаље забрињавајућу поруку да они који доносе одлуке у име свих нас не желе или нису у стању да препознају потпуно негирање образовања, науке и струке. Због тога је сада на нама, људима од науке и струке, да подигнемо глас против оваквих појава које би у нормалном друштву требало да су протеране у мрачно подземље у коме царују псеудо научници, теротичари завере и несхваћени генији. На жалост, чини се да ми данас живимо у изокренутом свету поремећене реалности којом су управо загосподарили ови, из подземља ослобођени, непојамници.

Координациони одбор

Мрежа академске солидарности и ангажованости (МАСА)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Facebook
Twitter