PODCAST

Nepokoreni univerzitet SNJEŽANA MILIVOJEVIĆ

Gošća devete epizode podcasta „Nepokoreni Univerzitet“ bila je Snježana Milivojević, profesorka Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U ovoj epizodi razgovarali smo o razlikama koje postoje u medijskom prostoru u Srbiji i svetu, kao i specifičnostima medijskog prostora u Srbiji, uticaju i odnosu politike i medija, slobodnim medijskim prostorima, procesu digitalizacije i medijske pismenosti, atomizaciji interneta, ulozi članova akademske zajednice i njihovim obavezama prema široj javnosti, socijalnom aktivizmu i angažmanu akademskih radnika, poređenju evropskih i američkih univerziteta. Na samom kraju bilo je reči o ulozi medija u društvu, regulaciji medija, kao i krizi novinarske profesije i lažnim vestima.

Nepokoreni univerzitet VUKAŠIN MILIĆEVIĆ

Gost osme epizode podcasta „Nepokoreni Univerzitet“ bio je Vukašin Milićević, doktor teologije. U novoj epizodi bilo je reči o imperativu društvenog angažmana, uticaju crkvene hijerarhije na akademsku debatu, pseudonaučnim teorijama, krizi obrazovanja, zabrani javnog delovanja i gubitku posla na Bogoslovskom fakultetu, zakonskim izmenama i instituciji blagoslova, kao i posledičnom gubitku autonomije Univerziteta i Fakulteta, poziciji crkve u društvu i njenom odnosu sa politikom i vlašću, spoju svešteničke profesije i naučnog angažmana, poziciji vere u današnjem društvu i njenom uticaju na formiranje socijalnih tenzija, solidarnosti akademske zajednice i pojedinaca iz crkve, kao i društvenoj poziciji sveštenika i drugih stručnjaka.

Nepokoreni univerzitet Tamara Džamonja Ignjatović

Gošća sedme epizode podcasta „Nepokoreni Univerzitet“, bila je Tamara Džamonja Ignjatović, redovna profesorka na Odelenju za psihologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. U novoj epizodi bilo je reči o različitim društvenim problemima, obavezama psihologa da se društveno angažuju, nasilju i normalizaciji nasilja u društvu, uticaju društvene i političke situacije na stručnjake, korišćenju stručne terminologije u javnom diskursku, etiketiranju, angažmanu kroz Proglas, pokretanju mladih na društveni aktivizam i problemima sa kojima se mladi susreću. 

Nepokoreni univerzitet
Vladica Cvetković

Gost šeste epizode podcasta „Nepokoreni Univerzitet“, bio je Vladica Cvetković, redovni član SANU i redovni profesor Rudarsko-geološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu. U novoj epizodi naš gost je govorio o podsticaju i odgovornosti akademskih radnika za društveni angažman, inertnosti akademske zajednice, odnosu politike prema znanju i nauci, posledicama koje naučnici trpe zbog svog javnog angažmana, rudarstvu u Srbiji i projektu Jadar, cenzuri i autocenzuri naučnika u javnosti i nedostatku javne debate, društvenom angažmanu studenata, uzurpaciji akademskih sloboda, reformi visokog obrazovanja i Bolonjskom sistemu. 

Nepokoreni univerzitet
VLADIMIR ĐURĐEVIĆ

Gost pete epizode podcasta „Nepokoreni Univerzitet“, bio je Vladimir Đurđević, profesor Fizičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu. U ovoj epizodi naš gost je govorio o važnosti multidisciplinarne saradnje među istraživačima, značaju društvenog angažmana naučnika iz oblasti prirodnih naukama, važnosti razmene i prenošenja znanja među naučnicima, izazovima prenošenja stručnog znanja široj javnosti, spremnosti političke scene da prihvati informacije od stručnjaka, odgovornosti naučnika u obrazovanju i informisanju šire javnosti, ekološkim pokretima i pitanju kvaliteta vazduha i javnog zdravlja u Srbiji.

Nepokoreni univerzitet
Bojana Bodroža

Gošća četvrte epizode podcasta „Nepokoreni Univerzitet“, bila je Bojana Bodroža, psihološkinja i docentkinja na Odseku za psihologiju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. U ovoj epizodi naša gošća je govorila o društvenom angažmanu akademskih radnika, da li akademija i društveni angažman treba da budu vezani, važnosti kritičkog mišljenja, faktorima koji utiču na angažovanje pojedinaca u društvenom i političkom životu, spoju aktivizma i akademskog rada, primenljivosti naučnih istraživanja, solidarnosti i umrežavanju akademskih radnika, finansiranju akademskih istraživanja, problemima sa kojima se suočavaju istraživači, smeru u kome ide akademija i pokušajima rušenja autonomije univerziteta u Srbiji.

Nepokoreni univerzitet
Jovo Bakić

U trećoj epizodi podcasta „Nepokoreni Univerzitet“, gost je bio Jovo Bakić, profesor Filozofskog fakulteta.  Profesor Bakić je, između ostalog, govorio o načelima koje smatra neophodnim za funkcionisanje društva, viđenju univerziteta, važnosti slobode misli i njene aktivne odbrane, Savetu Univerziteta u Beogradu, reakcijama institucija na režimske pritiske, inertnosti mladih, stanju političkog sistema i uticanja međunarodnih činilaca na isti, budućnosti građanskog društva i demokratije, položaju akademske zajednice u društvu, sindikalnom organizovanju akademskih radnika, odgovornosti naučnih radnika i akademiji kao životnom pozivu.

Nepokoreni univerzitet
Oliver Tošković

Gost prve epizode podcasta Nepokoreni Univerzitet je profesor Filozofskog fakulteta Oliver Tošković. Profesor Tošković se između ostalog osvrnuo na izbor članova Saveta Univerziteta i fakulteta; uticaju vladajućih struktura na nezavisne institucije poput Univerziteta; faktorima koji utiču na čest izostanak objedinjene reakcija Univerizteta o važnim pitanjima koji se tiču integriteta i autonomije ove institucije; atomizaciji Univerziteta, ulozi naučnika kao društvenog aktera; širem procesu društvenih promena i ulozi akademske zajednice u ovim procesima; važnosti građanskog angažmana/aktivizma pripadnika akademske zajednice i mnogim drugima. 

Nepokoreni univerzitet
Biljana Đorđević

Gošća druge epizode podcasta Nepokoreni univerzitet je docentkinja Fakulteta političkih nauka Biljana Đorđević koja je govorila o spoju akademskog rada i političkog angažmana; važnosti formalnog obrazovanja u političkom životu; nedostatku političkog obrazovanja i participacije građana; akademskom rečniku kao barijeri u komunikaciji političkih ideja; dužnosti i važnosti društvenog angažmana i javnog izražavanja kritičkog mišljenja članova akademske zajednice; o problemima i izazovima sa kojima se susretala u političkom angažmanu kroz Ne davimo Beograd i Zeleno-levi front.