Saopštenje povodom javnog napada na tri profesora Fakulteta političkih nauka u Beogradu

MASA oštro osuđuje nacionalistički napad na troje profesora Fakulteta političkih nauka  Univerziteta u Beogradu (FPN), čije su fotografije dana 16.3.2023. god. osvanule na plakatima u delu Beograda, a na kojima se oni predstavljaju kao izdajnici srpskog naroda. Ovome su prethodili natpisi u žutoj štampi koja je po već ustanovljenom modelu targetiranja i spinovanja lažno optužila FPN da je priznao Kosovo.

Profesori FPN, Jelena Lončar, Marko Veković i Stefan Surlić su mladi, vredni i ugledni članovi akademske zajednice. Zajedno sa još nekoliko drugih istraživača iz Srbije učestvovali su na projektu akademske razmene. Ovaj projekat je omogućio istraživačima i nastavnicima sa beogradskih instituta i fakulteta da rade istraživanje na prištinskim fakultetima i institutima i obrnuto. Projekat je trebalo da se okonča završnim skupom u Beogradu na kome bi svi istraživači imali priliku da predstave svoja istraživanja. Skup je u međuvremenu otkazan, ali to nije sprečilo nepoznate počinioce da nastave sa besmislenim optužbama naših kolega za izdaju.

MASA čvrsto veruje da je akademska razmena jedna od važnih institucija savremene nauke, jer omogućava naučnicima da prate i saznaju čime se bave drugi naučnici, te uče jedni od drugih. Nauka ne može da napreduje ako se naučnici zatvaraju u okvire svojih institucija. Profesori univerziteta i naučnici nemaju ovlašćenja da priznaju druge države. Optuživati naučnike i profesore univerziteta za izdaju, jer žele da izađu iz svojih institucija i saznaju šta rade drugi ne samo da je uvredljivo i opasno, već predstavlja i krivično delo protiv časti i ugleda.

MASA zahteva da policija i tužilaštvo pod hitno pokrenu istragu povodom pomenutih radnji i procesuiraju počinioce.

Koordinacioni odbor MASA

Beograd, 16.3.2023.