Da li Srbija ima još stručnjaka za pandemiju koronavirusa ili su oni samo u kriznom štabu?

      Prateći novonastalu društvenu, ekonomsku i političku situaciju u Srbiji kao posledicu pojave pandemije koronavirusa i zavođenja vanrednog stanja, MASA ukazuje na uvek važnu potrebu za negovanjem slobode kritičkog mišljenja. Građani Srbije imaju pravo da dobijaju informacije i čuju različita mišljenja i argumente iz proverenih izvora, posebno kad je reč o stručnjacima u oblasti medicinskih, ali i društvenih nauka. Čovek je socijalno biće, a uvedenim vanrednim stanjem upravo mu je društvenost radikalno redukovana. Od početka vanrednog stanja zabrinuti građani su pažnju, sasvim očekivano, prvenstveno usmerili na epidemiologe i infektologe očekujući vesti, precizne informacije i korisne savete.

  MASA sa žaljenjem konstatuje da su, pod pritiskom predstavnika izvršne vlasti, pojedini članovi akademske zajednice na jedan neprimeren način skloni da optuže same građane za pandemiju i visoku stopu smrtnosti u Srbiji. MASA zahteva da se na strah građana odgovara isljučivo iznošenjem proverenih, tačnih i pravovremenih informacija koje će biti saopštene na adekvatan način. Niz neodmerenih izjava na zvaničnim konferencijama za novinare od strane predstavnika izvršne vlasti, ali na žalost i od strane akademskih članova kriznog štaba, doprineo je dodatnom urušavanju ionako niskog poverenja javnosti u ono što im se saopštava u vezi s pandemijom koronavirusa. Time je načinjena velika šteta čije se posledice, kao što se i moglo očekivati, ogledaju u širenju glasina, dezinformacija i lažnih vesti i izazivanju još većeg straha i panike u javnosti. U teoriji komunikacije poznata je činjenica da se glasine šire tamo gde su informacije ograničene. S druge strane, svedoci smo da oni koji su postavili osnov za širenje glasina to pokušavaju da spreče daljim ukidanjem slobode govora i privođenjem građana i novinara. MASA upozorava da će se takvim potezima samo dodatno produbiti problem i izazvati revolt među građanima u trenutku kada bi trebalo apelovati na solidarnost i uzajamnu podršku.

     Proglašeno je vanredno stanje i pred „nevidljivog neprijatelja“ su stavljeni nedovoljno zaštićeni zdravstveni radnici (bez odgovarajućih maski i zaštitne opreme). Veliki broj zaraženih su zdravstveni radnici, ali se to prikriva ili stidljivo na prozivku iznosi. Dok zdravstveni radnici imaju vrlo oskudnu osnovnu zdravstvenu zaštitu i dok se građanima u apotekama zaštitne maske prodaju po ceni 5-6 puta većoj nego pre pandemije, slušamo o hiljadama respiratora koji treba da stignu u Srbiju. Političarima izgleda nije poznata lekarska krilatica: „bolje sprečiti nego lečiti“?

    MASA zahteva jasne i precizne odgovore na sledeća pitanja: Da li je građanima ostavljena mogućnost izbora u predloženim merama i ako nije obrazložiti zbog čega (na primer sabirni centri ili kućna samoizolacija)? Zašto se pojedinačna neodgovornost hirovito proglašava kolektivnom i problem generalizuje umesto da se pronađe način da se ciljano reši? Da li se sociološki i psihološki sagledavaju posledice ovakve odluke i koje su mere preduzete da se novonastali problemi reše?

Leave a Reply

Your email address will not be published.