Подршка тужитељкама Бојани Савовић и Јасмини Пауновић

Мрежа академске солидарности и ангажованости (МАСА) упућује јавну подршку тужитељкама Бојани Савовић и Јасмини Пауновић из Вишег јавног тужилаштва у Београду, које су склоњене са случаја корупције у ЕПС-у, као и свим њиховим колегиницама и колегама који су у протеклом периоду због самовоље вишег јавног тужиоца Ненада Стефановића на било који начин били омаловажавани и/или прогањани.

Догађаји у Вишем јавном тужилаштву представљају бруталну манифестацију свега онога против чега се наша организација залаже, а то су борба против нестручности, пристрасности, несамосталности и неетичности. Уклонити тужитељке са случаја који су својим знањем, искуством и храброшћу довеле до самог краја је попут уклањања лекара пред најважнији део операције са очекивањем да ће га други, иако не зна ништа о току операције, нити је стручан за њено извођење, успешно заменити.

МАСА се залаже за друштво у којем ће најбољи, а не најгори студенти заузети кључне положаје у нашим државним институцијама и у којем ће тимовима руководити појединци неупитне стручности, знања и искуства. Надређени свој ауторитет треба да граде на стручности и поверењу у знање запослених, а не да своју нестручност прикривају њиховим застрашивањем и омаловажавањем. МАСА се залаже и залагаће се свим снагама за то да о нашој судбини више не одлучују они којима су врлине као што су независност, интегритет и етичност очигледно стране и који прибегавају злоупотреби положаја, застрашивању, демонстрацији моћи, бахатом понашању и кршењу закона. Својим активностима МАСА тежи ка стварању бољег друштва у којем ће поверење у судство, здравство, образовање, професионализам сваке врсте бити поново успостављено. Србију видимо као друштво и у којем више неће долазити до деградације ауторетита струке услед непочинстава политички подобних, а стручно недовољно квалификованих појединаца и поједики и у којем ће се ценити лични интегритет, слобода и самосталност сваког запосленог у обављању професионалних активности. Стога захтевамо да надлежни учине све како би се у поменутом случају премештаја тужитељки Савовић и Пауновић стало на пут самовољи појединца, те да им се омогући да стручно и непристрасно заврше започети посао у вези са предметом корупције у ЕПС-у који им је претходно био поверен.