Podrška prof. dr Dragani Vasiljević Tomić sa Arhitektonskog fakulteta u Beogradu

Upućujemo podršku koleginici Dragani Vasiljević Tomić, vanrednoj profesorki na Arhitektonskom fakultetu, u nameri da bude izabrana u zvanje redovne profesorke. Izražavamo žaljenje što konkursna komisija nije ravnopravno predstavila obe kandidatkinje i time jednu sprečila da napreduje u karijeri.

Dragana Vasiljević Tomić prijavila se na konkurs za redovnog profesora iz umetničke oblasti arhitektonskog projektovanja na Arhitektonskom fakultetu. U Izveštaju Komisije za izbor nastavnika piše da koleginica Vasiljević nema dovoljan broj radova za izbor u zvanje redovnog profesora. Komisija, međutim, nije ravnopravno predstavila oba kandidata. Propustila je da u spisak radova Vasiljević Tomić uključi sve objavljene naučne radove od prvog izbora u zvanje vanredne profesorke 2008. godine.

Nakon žalbe koleginice Vasiljević Tomić, Senat Beogradskog univerziteta vratio je Arhitektonskom fakultetu ovaj izveštaj. Izveštaj je prepravljen, ali su kontroverzni zaključci ostali, čime nije ispravljena nepravda naneta dr Vasiljević Tomić. Na sednici Izbornog veća Arhitektonskog fakulteta održanoj 3.6.2020. većina redovnih profesora je ponovo glasala za Izveštaj u kome se i dalje nalaze pogrešno predstavljene kvalifikacije oba kandidata.

Po mišljenju Univerzitetskog ombudsmana iz 2011. i 2017. godine, izbor u zvanje predstavlja deo upravnog postupka, a učesnici u ovom postupku vrše javno ovlašćenje. Učesnici otuda nemaju samo pravo da odlučuju, već i obavezu da poštuju zakon, a kvalifikacije kandidata predstavljaju i procenjuju realno – u skladu sa zakonom i pravilnicima. Ovakvo tumačenje je utemeljeno u Ustavu. Autonomija univerziteta jeste garantovana Ustavom, ali se upražnjava u skladu sa zakonom (čl. 72).

Apelujemo na Senat Beogradskog univerziteta da još jednom vrati navedeni izveštaj Arhitektonskom fakultetu sa eksplicitnim zahtevom da se radovi kandidata predstave ispravno, u skladu sa važećim pravilnikom o vrednovanju naučnih rezultata.

Ukazujemo na to da ovo nije usamljen slučaj u kome kandidati, uprkos tome što ispunjavaju zakonske uslove, ne mogu da budu izabrani u više zvanje. Stoga, pozivamo Univerzitet da počne da radi na unapređenju sistema za napredovanje u karijeri. 

U želji da bude konstruktivna u ovom pogledu, MASA će uskoro predstaviti studiju o normama i praksama napredovanja, kao i konkretne predloge o tome kako da se unapredi sistem izbora u zvanje.

Koordinacioni odbor MASA

Beograd, 7.6.2020.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.