Poziv na tribinu „Naučna stručnost i javne politike: između autoriteta i zloupotrebe“

Mreža akademske solidarnosti i angažovanosti u ponedeljak 6. jula 2020. godine organizuje tribinu pod nazivom „Naučna stručnost i javne politike: između autoriteta i zloupotrebe„.

Tribina će početi u 18 časova, a mesto održavanja je Dorćol Platz, adresa Dobračina 59.

U razgovoru će učestvovati:

Zoran Radovanović (epidemiolog, redovni profesor u penziji,Medicinski fakultet u Beogradu)

Rade Panić (anesteziolog, predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije)

Miroslav Demajo (naučni savetnik u penziji, Institut za nuklearne nauke „Vinča“)

Marija Babović (redovna profesorka, Filozofski fakultet u Beogradu; programska direktorka SeConS-a)

Aleksej Tarasjev (naučni savetnik, Institut za biološka istraživanja „Siniša Stanković“)

Zoran Gavrilović (direktor programa u Birou za društvena istraživanja – BIRODI)

Vanredno stanje i propisivane mere zaštite od virusa Kovid-19 postavili su pojam struke u centar medijskog i javnog interesovanja. Dok su se s jedne strane mogle čuti pohvale zbog toga što su se sprovođene mere donosile u konsultaciji s naukom i stručnjacima, s druge strane mogle su se čuti kritike na račun političke zloupotrebe i manipulacije poverenjem u naučni autoritet. Vreme za nama svakako su obeležile i kontroverze oko „najsmešnijeg virusa na svetu“, pretnje da nam groblja neće biti dovoljno velika ukoliko se ne pridržavamo saveta stručnjaka (ali i političara), kao i pseudomedicinska istupanja medijskog magnata koji je promovisao tzv. ozoniranje kao lekovit metod, na programu televizije s nacionalnom frekvencijom.

I izvan naše zemlje, svetska pandemija je pokrenula lavinu pitanja u vezi s poverenjem koje imamo ili nemamo u nauku. Posebno složeno pitanje, kojem želimo da se posvetimo na ovoj tribini, jeste kako se stavovi i preporuke nauke prevode u političke mere i odluke. Kako u složenim situacijama, poput globalnog širenja opasnog virusa, otvoriti prostor za različita mišljenja, sukobljene stavove, pa i ozbiljna neslaganja koja mogu postojati ne samo među donosiocima odluka, već i među samim naučnicima, tj. onima čija se ekspertska mišljenja koriste za legitimaciju političkih mera? Osim neminovnog osvrta na krizu, pandemiju i vanredno stanje za nama, ova tribina želi da pokrene razmišljanja i o drugim izuzetno važnim oblastima života u kojima se od političara očekuje konsultacija s naukom i strukom, kao što su pitanja životne sredine, ekonomskog razvoja, ali i ukupnog kvaliteta života svih građana.

Zbog nužnosti držanja fizičke distance među posetiocima, i kako bismo mogli da napravimo procenu njihovog broja, najlepše Vas molimo da nam potvrdite svoj dolazak do 4.07. na adresu: akademska.masa@gmail.com. Nošenje maski biće obavezno.

U skladu s razvojem situacije moguće je prebacivanje tribine na onlinezoom platformu, o čemu ćemo vas blagovremeno obavestiti. Hvala vam na razumevanju!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.