Rekacija MASE na sve učestalije nasilje nad prosvetnim radnicima u Srbiji

Mreža akademske solidarnosti i angažovanosti (MASA) poziva institucije Republike Srbije da bez odlaganja reaguju u cilju suzbijanja nasilja kome su poslednjih meseci sve učestalije izloženi školski nastavnici u Srbiji. Najnoviji slučaj, u kome je majka jednog učenika petog razreda osnovne škole na Novom Beogradu brutalno pretukla nastavnicu biologije samo zato što nije bila zadovoljna zaključenom ocenom na kraju školske godine, govori da ovo više nisu izolovani slučajevi koji se dešavaju na nekim udaljenim mestima, već da se suočavamo sa sve uobičajenijim obrascem nasilničkog ponašanja prema prosvetnim radnicima u Srbiji. 

Podsećamo da su pre samo nepunih mesec dana nastavnici organizovali veliki protest, takođe kao reakciju na jedan slučaja nasilja nad njima, i da im je tom prilikom iz Vlade Republike Srbije obećano da će se po hitnom postupku izvršiti izmene Krivičnog zakonika u cilju povećane krivično-pravne zaštite prosvetnih radnika.

Uprkos najavi bez realizacije, slučajevi nasilja prema nastavnicima su sve učestaliji i sve brutalniji a predstavnici institucija čini se da reaguju samo ukoliko dođe do pritiska javnosti. Zbog toga pitamo nosioce vlasti u Srbiji šta je još potrebno da se desi nakon tragičnih događaja od pre godinu dana i spirale nasilja u školama, koja se sve više okreće prema onima koji bi trebalo da budu temelj obrazovanja u svakoj normalnoj zemlji, kako bi se konačno preduzele odlučne mere u cilju povratka ne samo dostojanstva prosvetnih radnika, već sada i njihove elementarne bezbednosti?