Sastanak Mase u Nišu – Pametniji ne popušta

U četvrtak 5. marta 2020. godine u velikoj sali Filozofskog fakulteta u Nišu održan je prvi sastanak Mreže akademske solidarnosti i angažovanosti sa koleginicama i kolegama sa Univerziteta u Nišu. Okupljenim kolegama obratili su se dr Galjina Ognjanov, dr Vladan Čokić i dr Dalibor Petrović, članovi Koordinacionog odbora Mase, kao i dr Ivana Spasić, članica Mase.

Članovi Koordinacionog odbora upoznali su kolege iz Niša sa razlozima za pokretanje Mase, osnovnim načelima i načinima delovanja ove organizacije, kao i aktivnostima koje su sprovedene u proteklim mesecima. Kao konkretni razlog za sazivanje sastanka istaknuta je potreba za širenjem Mase van okvira Univerziteta u Beogradu, budući da se problemi sa kojima se suočava akademska zajednica u Srbiji ne odnose isključivo na njega i ne mogu se rešiti bez podrške kolega sa ostalih Univerziteta širom Srbije.

Kolege iz Niša su pozdravile osnivanje Mase, ističući da već godinama postoji potreba za formiranjem jedne ovakve organizacije. Problemi sa kojima se suočavaju kolege iz Niša su u velikoj meri univerzalni za celokupan akademski prostor u Srbiji, od bahatosti pojedinih dekana fakulteta u Nišu, do poremećenih međuljudskih odnosa. Kao jedan od aktuelnih problema istaknuto je i to što je nedavno, bez ikakve javne rasprave i u potpuno netransparentnoj proceduri, na sednici Narodne skupštine Republike Srbije, Univerzitet u Beogradu proglašen Univerzitetom od nacionalnog značaja. Na ovaj način je, po njihovom mišljenju, u potpunosti potcenjen rad ostalih univerziteta u Srbiji, koji ne samo da nisu bili obavešteni o ovoj inicijativi, već im nikada nisu predočeni kriterijumi na osnovu kojih je Univerzitet u Beogradu dobio ovaj prestižni status.

Sastanku je prisustvovala i koleginica dr Biljana Aranđelović sa Građevinsko-arhitektonskog fakulteta u Nišu, koja, iako je još 2014. ispunila zakonske uslove za izbor u zvanje vanrednog profesora, 2019. godine je po treći put birana u zvanje docenta. Koleginica Aranđelović se zahvalila Masi na pomoći da njen slučaj dospe do lokalnih medija, koji su pre toga mahom ignorisali njene molbe da o ovom slučaju obaveste javnost u Nišu.

Zaključeno je da postoje značajni razlozi za formiranje ogranka Mase u Nišu i dogovoreno je da će dr Nemanja Krstić koordinirati aktivnostima kako bi on bio u što kraćem roku osnovan.

Predstavnici Mase su naglasili da će nastaviti da se u ime članova akademske zajednice bore za očuvanje automije univerziteta, prava na izražavanje kritičkog mišljenja, negovanje solidarnosti, stručnosti, čestitosti, transparentnosti i društvene odgvornosti, bez obzira na eventualne prepreke i ignorisanje od strane donosilaca odluka, rukovodeći se geslom „pametniji ne popušta“, koji je predložio jedan od prisutnih kolega sa Univerziteta u Nišu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.