Spinovanjem do pretnji i ugrožavanja bezbednosti profesora Gruhonjića

Mreža akademske solidarnosti i angažovanosti (МАSA) osuđuje pretnje upućene novinaru i vanrednom profesoru Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Dinku Gruhonjiću. Nepotpunim i manipulativno izabranim isečcima sa jednog javnog skupa i daljim tendencioznim interpretacijama, sprovodi se organizovana kampanja uperena ka kolegi Gruhonjiću.

Izjave na jednom neformalnom skupu, van okvira akademskih institucija, ne mogu biti povod za svojevrsni progon unutar fakulteta. Ne ulazeći u izrečeno, i shvatajući osetljivost javnosti, smatramo da je sloboda govora neprikosnoveno pravo intelektualca na svakom mestu. U smišljenom obračunu, montirani snimci iz dubine interneta prenose se kao vesti u tabloidnim glasilima a po modelu kojem smo već više puta svedočili, iza ovih vesti slede salve pretnji po život pojedinca i njegove porodice, kao i pozivi da se prof. Gruhonjiću da otkaz. Sloboda govora nosi odgovornost za izrečeno, ali ne sme da podrazumeva javni linč.

Izražavamo kolegijalnu solidarnost jer svedočimo kako se kroz različite vidove pritisaka, javne prozivke i spinovanjem putem medija i društvenih mreža praktikuje zastrašivanje javnosti, sputava integritet kritičkih glasova u akademskoj zajednici i ugrožava lična bezbednost njenih članova.