Izveštaj o aktivnostima MASE povodom privatizacije Instituta Jaroslav Černi

Mreža akademske solidarnosti i angažovanosti je tokom prethodnih meseci aktivno učestvovala u nizu aktivnosti koje se tiču sporne privatizacije Instituta za vodoprivredu “Jaroslav Černi”. Zajedno sa nekoliko organizacija (Inicijativa Pravo na vodu, Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu- RERI, Organizacija za očuvanje prirode i životinja – OSNA) MASA je sprovela niz aktivnosti po ovom pitanju. Među njima izdvajamo:

Konferencija za novinare TEKUĆI PROBLEM: Stop privatizaciji instituta „Jaroslav Černi“. Konferencija za novinare održana je 1. novembra 2021. godine u Velikoj sali Medija centra. Na konferenciji je predstavljen apel kao i argumentaciju za zaustavljanje ovog procesa i zaštitu instituta. Jedan od osnovnih ciljeva bio je i ukazati na to da kvalitetne naučne analize i stručna rešenja u oblasti upravljanja vodama imaju neprocenjiv značaj za celo društvo imajući u vidu rastuću opasnost od prirodnih pojava, promene klime, (suše i poplave) i ljudskog nemara (zagađenja vode, vazduha i tla). Kao i to da kombinovane sa nekontrolisanom eksploatacijom, nelegalnim privatizacijama, otimanjem vodnih i drugih prirodnih dobara, ove opasnosti mogu izazvati katastrofu.

Ukazano je na činjenicu da je preduslov za očuvanje i održivo upravljanje vodnim dobrima, uz uvažavanje ljudskih prava u toj oblasti, jesu stručne organizacije sa dokazanom reputacijom, profesionalnim integritetom, poslovnom etikom, kao i nezavisni stručnjaci koji nude profesionalno korektna i održiva rešenja.

Na konferenciji su govorili:

  • Olga Nikolić, Mreža za akademsku solidarnost i angažovanost (MASA)
  • Iva Marković, inicijativa Pravo na vodu
  • Jovan Rajić, Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI)
  • Branislav Božović, hidrogeolog – Nacionalna ekološka asocijacija (NEA)
  • Vesna Jakovljević, Organizacija za očuvanje prirode i životinja (OSNA)

Stručna diskusija TEKUĆI PROBLEM: Privatizaciji instituta „Jaroslav Černi“ održana je online (Zoom) 4. novembra 2021. Jedan od osnovnih povoda za pokretanje stručnih diskusija jeste nedostatak informacija u javnosti o tome zašto bi trebalo ili ne bi trebalo privatizovati ovaj institut, s obzirom na delatnosti koje obavlja i s obzirom na moguće posledice ove privatizacije po društvo, a posebno vezano za upravljanje vodama i brigu o životnoj sredini. Neka od pitanja koja su pokrenuta u toku diskusije bila su: Zašto je „Jaroslav Černi“ značajan? Treba li da bude proglašen institutom od strateškog interesa za Republiku Srbiju? Šta bismo kao društvo potencijalno izgubili, a šta bismo dobili privatizacijom? Ima li razloga za zabrinutost da bi se privatizacijom ovaj važan institut stavio u službu privatnog, umesto javnog interesa? Bila su samo neka od pitanja koja su postavljena u diskusiji. U diskusiji su učestvovali: Prof. dr Čedo Maksimović, Prof. dr Zoran Stevanović, Dr Milica Tomašević, Dipl. inž. Veljko Dimitrijević. Diskusiju je moderirala mast. filoz. Olga Nikolić.

Pored gore pomenutog, MASA je u saradnji sa navedenim organizacijama pokrenula peticiju koju je potpisalo preko 25 000 građana. Peticiju je grupa organizacija predala Ministarstvu privrede protiveći se spornoj privatizaciji Instituta za vodoprivredu “Jaroslav Černi”.

Takođe, upućen je apel stanovništvu, a posebno stručnoj i akademskoj javnosti, da se usprotive privatizaciji i ustanu u odbranu javnog interesa, kvaliteta vode i prirodnih dobara radi održive budućnosti javnog zdravlja stanovništva Srbije.

Na kraju upućeni su i dopisi nadležnim institucijama o momentalnom obustvaljanju privatizacije Instituta Jaroslav Černi: Vladi Republike Srbije-premijerki Ani Brnabić, Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja- Ministru Branku Ružići i Nacionalnom savetu za naučni i tehnološki razvoj. U prilogu dopisa dostavljeni su i tekst peticije kao i, u tom trenutku, 22347 online potpisa građana.