Akademska MASA

Konferencija za štampu povodom ukidanja autonomije naučnih instituta

Pozivamo Vas na konferenciju za štampu povodom pokretanja inicijative za ocenu ustavnosti Zakona o nauci i istraživanjima. Konferencija će se održati u Medija centru (Terazije 3, Beograd) u utorak 11. februara sa početkom u 12 časova.

Na konferenciji će govoriti Janko Baljak (Mreža akademske solidarnosti i angažovanosti), Vladan Čokić (Institut za medicinska istraživanja Univerziteta u Beogradu), Suzana Blesić (Institut za medicinska istraživanja Univerziteta u Beogradu), Gazela Pudar Draško (Institut za filozofiju i društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu) i Tomislav Živanović (GSPRS Nezavisnost).

Iskustva najmanje četiri naučna instituta u sastavu Beogradskog univerziteta, u kojima je tokom proteklih godinu dana došlo do promene rukovodstva, svedoče o tome da se u ovom momentu odvija najgrublje kršenje člana 72 Ustava Republike Srbije kojim se jemči autonomija univerziteta i naučnih ustanova. Mreža akademske solidarnosti i angažovanosti (MASA) smatra da je posebno poražavajuća činjenica to što iza pomenutog kršenja Ustava stoji Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, iako bi s pravom trebalo očekivati da upravo ono bude garant njegovog sprovođenja.

Više naučnih instituta u sastavu Beogradskog univerziteta su prošlih godinu dana dobili su nova rukovodstva, koja je postavilo nadležno Ministarstvo. Ni u jednom institutu postavljeni kandidati nisu imali podršku zaposlenih. Među novim direktorima čak dvoje prethodno nije bilo ni zaposleno u tim institutima, a jedan nije ispunjavao ni zakonski minimum da bude imenovan na mesto direktora naučnog instituta. S druge strane, kandidati koji su dobili većinsku podršku svojih kolega i to na osnovu kompetencija i ugleda koji imaju u naučnoj zajednici, nisu dobili podršku Ministarstva.

Budući da je jasno da je na delu kršenje Ustava Republike Srbije, odnosno gušenje autonomije naučnih instituta, MASA zahteva hitno pokretanje procedure za promenu Zakona o nauci i istraživanju (član 60.), kako bi se prekinula postojeća autokratija u skladu sa zakonom i garantovala autonomija po ugledu na fakultete i univerzitete u Srbiji. U periodu do usvajanja predloženih izmena zahtevamo i to da se obustavi imenovanje direktora koji nemaju podršku zaposlenih, a da u onim institutima u kojima je već došlo do kršenja volje zaposlenih Ministarstvo kao v.d. direktore imenuje kandidate koji su na Naučnim većima dobili većinsku podršku svojih kolega.

Mreža akademske solidarnosti i angažovanosti (MASA) je formirana sa ciljem da pod okriljem otvorene mrežne organizacije okupi sve pripadnice i pripadnike akademske zajednice koji su spremni da se angažuju na jačanju glasa struke kroz zalaganje za konzistentnu primenu osnovnih principa akademskog rada i njihovu odbranu kad su ugroženi. MASA se zalaže za poštovanje principa autonomije univerziteta, čestitosti, solidarnosti, slobode kritičkog mišljenja, javnosti i transparentnosti i društvene odgovornosti u akademskoj zajednici.