Masa osuđuje pritiske na stručnjake iz zavoda za zaštitu prirode

Mreža akademske solidarnosti i angažovanosti (МАSA) osuđuje pritiske na pojedince koji bi trebalo da služe društvu svojim znanjem, radom, stručnošću i integritetom. Ovo se naročito odnosi na svaku vrstu pritisaka na zaposlene u državnim institucijama koji bi u svakom funkcionalnom sistemu svojim radom trebalo da doprinose donošenju odluka koje su u skladu sa najvišim interesima društva. Javnosti su od nedavno, zahvaljujući Centru za istraživačko novinarstvo (CINS), dostupne šokantne informacije o slučaju pripreme dokumentacije neophodne za Plan detaljne regulacije za branu Struganik na reci Ribnici, gde je jedno rešenje Zavoda za zaštitu prirode od značaja za ovaj postupak doneto upravo na osnovu pritisaka na tim koji je obrađivao predmet, a ne na osnovu činjenica i rezultata stručnog rada tima čiji zadatak jeste upravo zaštita prirodnih vrednosti. 

Nakon što je tim kome je poveren predmet jednoglasno doneo negativno rešenje i detaljno argumentovao zašto bi „aktivnosti na izgradnji i kasnijem korišćenju vodne akumulacije Struganik imale višestruki negativan uticaj na ukupne vrednosti klisure reke Ribnice“, Zavod za zaštitu prirode je dozvolio da se pod pritiskom i bez argumenata koji se tiču zaštite prirode ovo rešenje preinači u pozitivno i da se ipak izdaju uslovi. Na ovaj način se ne samo donosi potencijalno opasna odluka, već i u značajnoj meri dugoročno podriva i unižava integritet pojedinaca koji svojim znanjem i sposobnostima treba da doprinesu sveobuhvatnom sagledavanju posledica planiranih projekata. MASA zahteva odgovor na pitanje na koji način se vrednosti jednog prirodnog dobra mogu promeniti za samo mesec dana koliko je prošlo između izdavanja dva potpuno različita mišljenja o istom planiranom projektu? Ovaj primer nameće pitanje koliko je rad Zavoda nezavisan i koliko još ima odluka donešenih na ovaj način, a koje se tiču našeg bogatstva koje pripada i budućim generacijama. Na koji način se interesi građana i prirode štite od eventualno štetnih projekata ukoliko institucija, čiji je to zadatak, primenjuje pritiske da pobije sopstvene argumentovane odluke?

MASA zahteva od Zavoda za zaštitu prirode da se izjasni o ovom slučaju. Takođe, zahtevamo da Srbijavode kao inicijator, pre daljeg razmatranja megalomanskog projekta kome se utire put već upitnom i sumnjivom procedurom, razmotre alternativma rešenja za regulisanje poplava nizvodno od zaštićenog dobra Spomenika prirode Ribnica. S obzirom na to da smo na svakodnevnom nivou svedoci nepoštovanja mera zaštite zaštićenih područja, a i drugih posledica zanemarivanja struke u gotovo svakoj oblasti odlučivanja, vreme je da institucije odgovorne za ovakvo stanje (što svojim nečinjenjem, što pogrešnim odlukama) preuzmu odgovornost i počnu da rade u interesu opšteg dobra.