Mreža akademske solidarnosti i angažovanosti (MASA) organizuje tribinu povodom predstavljanja istraživanja koje ima za cilj da nas uputi u norme, prakse i nedostatke napredovanja u viša zvanja na univerzitetima u Republici Srbiji. Analiza obuhvata pravni okvir nastavnog napredovanja, prakse izbora za zvanje istražene putem (ne)dostupnih referata komisija pojedinih univerziteta, dok završnu reč, koja pak otvara nova pitanja, imaju članovi i članice same akademske zajednice budući da istraživanje zaključujemo razgovorom s prodekanima sva tri državna univerziteta.

Kako urediti pravila kako bi se predupredili nepotizam i diskriminacija prilikom izbora u zvanja? Kako umanjiti mogućnost uticaja ličnih odnosa na fakultetima, te pospešiti nezavisnost komisije u pravcu veće objektivnosti pri odlučivanju? Na koji način je moguće povećati odgovornost članova komisije za proveru činjenica i podataka u referatima?

Ovo su samo neka od pitanja o kojima ćemo diskutovati na tribini koja će biti održana u sredu 21. 10. sa početkom u 12h u maloj sali Medija Centra na Terazijama.

Učesnici/e tribine:

Prof. dr Đorđe Pavićević, Fakultet političkih nauka u Beogradu, Koordinacioni odbor Mase
Prof. dr Danilo Vuković, Pravni fakultet u Beogradu
Prof. dr Jelena Jerinić, prodekanka za nauku, Pravni fakultet Union
Prof. dr Tomislav Živanović, predsednik GSPRS Nezavisnost
Dr Igor Stanković, naučni savetnik, Institut za fiziku u Beogradu
Prof. dr Petar Bulat, prorektor za nastavu, Univerzitet u Beogradu (TBC)
Prof.dr Gordana Kocić, generalna sekretarka Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje (TBC)

5 thoughts on “MASA predstavlja studiju o napredovanju u viša zvanja na fakultetima

  1. Poštovane kolege, lično sam veoma zainteresovana za ovu temu, no nisam u mogućnosti da u sredu dođem u Beograd i prisustvujem tribini. Pretpostavljam da ima još kolega iz unutrašnjosti koje ovaj problem zanima. Da li je moguće tribinu pratiti/ukjučiti se online? Srdačan pozdrav!

    1. Poštovana koleginice, biće organizovan prenos tribine uživo na yt kanalu Medija centra, a podelićemo ga istog dana na našoj stranici. Puno pozdrava!

  2. Postovani, slucajno sam obavestena da se moje ime nalazi na spisku diskutanata kao Generalnog sekretara NSVO! Pitam se ko je bez pitanja i bez kobsultacije stavio moje ime? Taj ko prica o legalnosti procedura izbora treba prvo da zna elementarna pravila da prvo obavesti, pita i trazi saglasnost potencijalnog ucesnika, jer u suprotnom mogu slediti ozbiljne pravne konsekvence izmedju ostalog i pozivanje na odgovornost.

    1. Poštovana, vaše ime je navedeno kao ime potencijalne učesnice (TBC), jer Vam je upućen poziv.
      Nažalost, nismo dobili odgovor. Nadamo se da ćete, u budućnosti, imati mogućnost da nam se pridružite u diskusiji na ovako važnu temu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Facebook
Twitter