Poziv na tribinu „Društvena odgovornost stručnjaka – od kritike do nepristajanja”

Naše društvo se na gotovo svakodnevnom nivou suočava sa krizama koje nastaju kao posledica donošenja nedovoljno kompetentnih odluka i to u svim domenima delovanja: medicini, pravu, ekonomiji, urbanom planiranju, ekologiji itd. Ovakve situacije ređe proističu iz neslaganja unutar struke, a češće iz pravljenja kompromisa između mišljenja struke i političkih aktera, ili zbog izostavljanja stručnjaka iz procesa donošenja važnih odluka. Sve ovo vodi ka kreiranju društva koje zanemaruje javno dobro i interes građana.

Šta treba da podrazumeva javni angažman akademskih radnika? Da li stručnjaci treba da čekaju da budu konsultovani ili moraju aktivno da se bore da se njihovo mišljenje čuje? Imaju li pravo akademski radnici i stručnjaci da istupe u odbranu javnog dobra? I konačno, čemu služi obrazovanje u društvu koje odluke donosi zanemarujući mišljenje najkompetentnijih i najkvalifikovanijih pojedinaca i grupa?

Na ovoj tribini, kroz razgovor sa stručnjacima i naučnim radnicima iz različitih oblasti, želimo da pokrenemo diskusiju na temu odnosa stručne javnosti prema svojoj profesiji i javnom delovanju, kao i o pitanju društvene odgovornosti koju nosi javna funkcija.

Mesto održavanja: Cafe brod Zeppelin, Kej Žrtava Racije bb, Novi Sad
https://www.facebook.com/Cafe-brod-Zeppelin-281248608726941

Vreme: 22.10.2020. u 18h

Učesnici:
– dr sci. med. Predrag Đurić, epidemiolog
– dr Aleksandar Bede, Društvo arhitekata Novog Sada
– prof. dr Bojan Pajtić, Pravni fakultet
– Dimitrije Radišić, Departman za biologiju i ekologiju, Prirodno-matematički fakultet
– Bora Babić, Izdavačko preduzeće Akademska knjiga.
– prof. dr Đorđe Pavićević, Fakultet političkih nauka i član KO MASE

Moderatorka: dr Bojana Bodroža, docentkinja na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu i poverenica MASE za Novi Sad

Leave a Reply

Your email address will not be published.