Održan sastanak novih članova MASE

U četvrtak 21.12.2023. održan je događaj na kome je upriličen prijem novih članova Mreže akademske solidarnosti i angažovanosti – MASA. Učesnicima okupljanja su se obratili članovi Savetodavnog i Koordinacionog odbora MASE, akademik prof. dr Vladica Cvetković, prof. dr Snježana Milivojević, doc. dr Bojana Bodroža i prof. dr Dalibor Petrović.

Dalibor Petrović se svojstvu predsednika KO MASA u uvodnom obraćanju osvrnuo na aktuelna dešavanja u naučno-obrazovnom prostoru Srbije, ali i na političko i društveno okruženje u kome se odvija akademska i naučna delatnost u Srbiji. U skladu sa tim, istakao je važnost delovanja organizacije kao što je MASA, nakon čega je ukratko podsetio na najznačajnije aktivnosti ove organizacije u protekle dve godine.

Snježana Milivojević je navela da su očekivanja javnosti od Univerziteta i dalje veoma velika, stoga sa svim svojim intelektualnim resursima treba da se uključimo u formiranje novog i boljeg društva. Moramo biti glasniji po mnogim pitanjima, između ostalog kako da se društvo iznova demokratizuje budući da su primetni jasni znaci reuspostavljanja autokratskih obrazaca političkog delovanja. Ćutanje univerziteta po ovim pitanjima je, smatra profesorka Milivojević, najglasnije. Pored toga ona se osvrnula se i na strukturne promene koje je neophodno sprovesti na univerzitetu, a koje dovode do njegove pasivizacije.

Vladica Cvetković je pozvao na razgovor i na razmenu ideja i mišljenja. Kratko se osvrnuo na prethodno iznesene tvrdnje od strane drugih učesnika i generalno situaciju na Univerzitetu i u društvu. Istakao je zašto je aktivizam važan i zašto moramo da stvorimo širu sliku kako bi se došlo do promena.

Bojana Bodroža se nadovezala na važnost aktivizma i pozvala sve prisutne da uzmu aktivno učešće u aktivnostima MASE. Kratko se osvrnula se na rad grupe za Dostojanstven rad u nauci i zaključila da je ova grupa dala značajan doprinos rešavanja problema isključenosti dela univerzitetskih nastavnika iz nekadašnjeg projektnog, a sada institucionalnog finansiranja.

Nakon uvodnih obraćanja novi članovi MASE su istakli probleme sa kojima se susreću u okviru svojih institucija, među kojima su najčešće identifikovani pasivnost mlađih kolega i konstruktivni konformizam. Pored toga učesnici su razmatrali mogućnosti za podizanje kapaciteta mreže i plan delovanja u narednoj godini. Učesnici su se složili da MASA akademskim radnicima daje mogućnost da glasno kažu ono što misle znajući da će, bez obzira na posledice, imati punu podršku članova.

Kao glavni zaključak veoma žive i plodne diskusije proizašao je stav o važnosti nastavka delovanja MASE i aktivacije njenih članova kroz postojeće radne grupe. U skladu sa tim u narednim mesecima biće napravljeni akcioni planovi za delovanje u narednoj godini sa ciljem ukazivanja na probleme sa kojima se akademska zajednica suočava, ali i pokušajem ukazivanja na pravce njihovog prevazilaženja u periodu koji sledi.