Poziv na panel diskusiju o procesu akreditacije visokoškolskih ustanova u Srbiji

VREME: Sreda, 18.11.2020. u 12:00

Link za učešće u diskusiji

Mreža akademske solidarnosti i angažovanosti (MASA) Vas poziva na panel diskusiju povodom izveštaja Evropske asocijacije za obezbeđenje kvaliteta u visokom obrazovanju (ENQA) i isključenja Nacionalnog tela za kreditaciju i proveru kvaliteta iz punopravnog članstva. Izveštaj ENQA je skrenuo pažnju na probleme u procesu akreditacije visokoškolskih ustanova u Srbiji na koje je stručna javnost skretala pažnju i ranije, ali nisu dobili veću pažnju do objavljivanja ovog izveštaja.
U javnosti Srbije se puno raspravljalo o mogućim posledicama koje će suspenzija imati po studente, fakultete i visoko obrazovanje u celini. MASA želi da skrene pažnju na aspekte ovog izveštaja koji opterećuju tekući proces akreditacije visokoškolskih programa, predstavljaju rizik za nepristrasnost procesa akreditacije i dugoročno ugrožavaju dostignuti međunarodni status univerziteta u Srbiji i njihovih studenata.

Razgovaraćemo o sledećim temama:

  1. Zakonska rešenja koja omogućavaju neposredno uplitanje Vlade RS i resornog ministra u rad najviših tela koja regulišu visoko obrazovanje u Srbiji: Nacionalnog tela za akreditaciju i proveru kvaliteta i Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje
  2. Nedostaci u procesu provere kvaliteta, na čemu insistira izveštaj ENQA, koji omogućavaju da se akreditaciju ustanova koje fiktivno ispunjavaju uslove akreditacije ili izvode programi koji nisu u skladu sa dobijenom akreditacijom.
  3. Uloga Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje u procesu akreditacije koji u žalbenom postupku može da omogući akreditaciju ustanovama koje ne ispunjavaju uslove ili da odugovlačenjem procesa omogući izvođenje programa koje je NAT odbio.
  4. Poslednje, ali ne najmanje važno, nametanje visokih troškova visokoškolskim ustanovama u procesu akreditacije kojima se favorizuje komercijalno isplativi programi a koji, često, vode do urušavanja standarda i inflacije diploma.

Učesnici(e):
– Prof. Jelena Kočović, redovni profesor na Ekonomskom fakultetu, Univerziteta u Beogradu, direktor Nacionalnog tela za akreditaciju i proveru kvaliteta u visokom obrazovanju.
– Prof. Nebojša Janićijević, redovni profesor na Ekonomskom fakultetu, Univerziteta u Beogradu, član Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta u periodu od 2006 do 2013 godine.
– Prof. Marko Simendić, vanredni profesor na Fakultetu političkih nauka, Univerziteta u Beogradu.
– Moderator docent Oliver Tošković, docent na Filozofskom fakultetu, Univerziteta u Beogradu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.