Saopštenje MASE povodom pritisaka premijerke Srbije na Univerzitet u Beogradu

Mreža akademske solidarnosti i angažovanosti (MASA) snažno osuđuje retoriku premijerke u Skupštini Republike Srbije. Nakon uvredljivih reči upućenih jednom poslaniku ili poslanicima opozicije, za koje nije našla za shodno da uputi javno izvinjenje javnosti Srbije, premijerka Srbije je ovog puta za metu izabrala najveći srpski univerzitet. Ovim činom samo je nastavljena hajka na profesore neistomišljenike koji se ne ustručavaju da iznose javnu kritiku na račun izvršne vlasti. S druge strane, kad je reč o profesorima istomišljenicima svojom izjavom “Nemojte dirati političke analitičare, jer je njihov posao da kažu šta misle i analiziraju rad političara” premijerka zapravo sugeriše da je profesorima dozvoljeno javno iznošenje mišljenja isključivo kada je ono izneto u prilog te iste vlasti. Stoga kao članovi akademske zajednice javno pitamo premijerku da li ona smatra da je profesorima Univerziteta u Beogradu dozvoljeno da kažu ono što misle samo u ulozi političkog analitičara i samo onda kada je to u interesu te vlasti? Da li po njenom mišljenju Univerzitet treba da javno osudi sve one koji misle drugačije i koji iznose kritiku na račun vlasti? 

Ova dvojnost standarda dobila je dodatnu potvrdu u premijerkinom stavu da nema istu težinu kada nešto javno izrekne član vladajuće partije ili profesor univerziteta.  Drugim rečima, profesor univerziteta koji nije član vladajuće partije ili je ne podržava treba dva puta da razmisli šta će javno govoriti dok se članovima partije može tolerisati čak i izostajanje procesa razmišljanja pre nego što nešto javno, nekada u besu, izreknu. Valjda zato premijerka do sada nije videla razlog da osudi predstavnike vladajuće većine u Skupštini za sve prostote i uvrede kojih smo se naslušali u prethodnim godinama.

MASA podseća premijerku Srbije da je u našem Ustavu zagarantovano pravo na slobodu iznošenja mišljenja kao što je zagarantovana jednakost svih građana u uživanju tih prava. Dakle, isti standardi važe za sve, bilo da su oni političari vladajuće ili bilo koje druge partije, bilo da su profesori univerziteta ili politički analitičari.

I pored očiglednog zastrašivanja javnosti, institucija i pojedinaca od strane vlasti, MASA osuđuje svako pozivanje na nasilje, sa bilo koje strane da ono dolazi, ali isto tako smatramo da odgovornost za političku atmosferu u jednom društvu ponajviše nose oni koji vode to društvo i da se pre pozivanja na odgovornost drugih društvenih aktera mora preuzeti lična i politička odgovornost. Svaki vid sankcionisanja javnog govora a posebno onaj koji se zasniva na pritiscima ili dvojnim standardima predstavlja grubo rušenje demokratskih principa na kojima jedno moderno građansko, a ne autokratsko, društvo treba da počiva.