Upitnik studije o emigraciji akademskih građana Srbije radi profesionalnog usavršavanja ili zaposlenja u inostranstvu

U okviru studije o еmigraciji akademskih građana Srbije radi profesionalnog usavršavanja ili zaposlenja u inostranstvu koju sprovodi Mreža akademske solidarnosti i angažovanosti (MASA), dostavljamo Vam upitnike koji imaju za cilj da ispitaju mišljenje naučne zajednice o uslovima za razvoj karijere u Srbiji ili inostranstvu i motive za ostanak u zemlji ili odlazak iz nje.

Molim Vas da ovaj upitnik prosledite kolegama istraživačima i nastavnicima koji rade na institutima i fakultetima u inostranstvu ili Srbiji. Popunjavanje ne traje duže od 5 minuta. Molimo Vas da to uradite najkasnije do 30.04.2021.

Upitnik, namenjen naučnicima i univerzitetskim nastavnicima koji nisu odlazili na naučno-istraživački rad u inostranstvo ili su tamo radili kraće od godinu dana, nalazi se na linku ispod:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScjzF_2eRTskhZtbmLjxjMwx-152Th_mBbra8dvpNP-x4GUeQ/viewform?usp=sf_link

Upitnik, namenjen naučnicima i univerzitetskim nastavnicima koji privremeno ili trajno rade u inostranstvu, kao i povratnicima iz inostranstva koji su tamo proveli više od godinu dana, dostupan je na sledećem linku:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSea_Gvub08SAL7FGTIBJKsurAlFFII4oh9TB8bB_T7mOh-xow/viewform

Nadamo se da će rezultati ove studije pomoći poboljšanju strategije za sprečavanje “odliva mozgova” iz Srbije.

Hvala Vam što učestvujete u realizaciji ove studije.

Mreža akademske solidarnosti i angažovanosti (MASA)

Koordinatorka studije: Dr Milica Tošić