MASA organizuje tribinu u Nišu 15.9. pod nazivom „Naučna stručnost i javne politike: između autoriteta i zloupotrebe“

Vanredno stanje i propisivane mere zaštite od virusa Kovid-19 postavili su pojam struke u centar medijskog i javnog interesovanja. Dok su se s jedne strane mogle čuti pohvale zbog toga što su se sprovođene mere donosile u konsultaciji s naukom i stručnjacima, s druge strane mogle su se čuti kritike na račun političke zloupotrebe i manipulacije poverenjem u naučni autoritet. I izvan naše zemlje, svetska pandemija je pokrenula lavinu pitanja u vezi s poverenjem koje imamo ili nemamo u nauku.

Posebno složeno pitanje, kojem želimo da se posvetimo na ovoj tribini, jeste kako se stavovi i preporuke nauke prevode u političke mere i odluke. Kako u složenim situacijama, poput globalnog širenja opasnog virusa, otvoriti prostor za različita mišljenja, sukobljene stavove, pa i ozbiljna neslaganja koja mogu postojati ne samo među donosiocima odluka, već i među samim naučnicima, tj. onima čija se ekspertska mišljenja koriste za legitimaciju političkih mera?

Osim neminovnog osvrta na krizu, pandemiju i vanredno stanje za nama, ova tribina želi da pokrene razmišljanja i o drugim izuzetno važnim oblastima života u kojima se od političara očekuje konsultacija s naukom i strukom, kao što su pitanja životne sredine, ekonomskog razvoja, ali i ukupnog kvaliteta života svih građana.

Mesto održavanja: Deli prostor, Davidova 2a, 18000 Niš / https://deli.rs/

Vreme: 15.9.2020. u 18h

Učesnici:  

Prof. dr Tatjana Pejčić, pulmolog Klinike za plućne bolesti u Nišu

dr Gazela Pudar Draško – direktorka Instituta za filozofiju i društvenu teoriju i članica KO Mase

dr Rastislav Dinić – docent na Filozofskom fakultetu u Nišu

Moderator: dr Nemanja Krstić, docent na Filozofskom fakultetu u Nišu i poverenik Mase za Niš