Akademska MASA

MASA zahteva razrešenje Zukorlića

Zabrinjavajuće je sa koliko osvetoljubivosti, prezira i gneva se u Narodnoj skupštini Srbije ovih dana govorilo o jednoj od najvažnijih i najuglednijih naučno-obrazovnih institucija našeg društva i njihovim predstavnicima. Umesto da najviše zakonodavno telo u Republici Srbiji raspravlja o razrešenju jednog od predstavnika izvršne vlasti koga je Univerzitet u Beogradu nedavno osudio zbog plagiranja njegove doktorske teze i pokrenuo proceduru za njeno poništavanje, mi smo svedoci da se po ko zna koji put krivci proglašavaju za žrtve i da se jedan važan i osetljiv proces pretvara u farsu. Stiče se utisak da se pojedini narodni poslanici ponašaju kao ostrašćeni navijači na fudbalskoj utakmici koji bi, besni zbog toga što im je sudija isključio jednog igrača, sada najradije uleteli na teren i sami uzeli pravdu u svoje ruke.

Posebno je zabrinjavajuće što u tome učestvuje predsednik skupštinskog Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo, koji je odluku Odbora za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu nazvao „pobunjeničkom akcijom na Univezitetu“ i pozvao parlamentarnu većinu da se obračuna sa Univerzitetom rečima „ili će oni vas ili ćete vi njih“. Kako se ovde ne radi o fudbalskoj utakmici niti besnim navijačima već o najvažnijim institucijama ovog društva zahtevamo od predsednice Skupštine Republike Srbije da osudi izjave pojedinih poslanika i da zbog izrečenih pretnji Beogradskom univerzitetu, pokrene proceduru po hitnom postupku za razrešenje Muamera Zukorlića sa mesta predsednika skupštinskog odbora za obrazovanje.

U protivnom, bićemo prinuđeni da obavestimo predstavnike svih relevantnih međunarodnih organizacija o otvorenim pretnjama i zastrašivanju kojima su sve češće izložene akademske institucije i njihovi zaposleni u Srbiji i pozovemo kolege i ostale zainteresovane građene da se priključe našem zahtevu. Podsećamo, najviše institucije vlasti moraju biti garant autonomije univerziteta, a ne instrumenti za kontrolu i disciplinovanje univerziteta i zaposlenih na njemu.