Odložena tribina Mase o procesu akreditacije visokoškolskih ustanova u Srbiji

U iščekivanju tribine o procesu akreditacije visokoškolskih ustanova u Srbiji, čije je održavanje odloženo zbog ozbiljnosti epidemiološke situacije u Srbiji, Mreža akademske solidarnosti i angažovanosti javno izražava zabrinutost zbog činjenice da je Nacionalno akreditaciono telo (NAT) odlukom Evropske asocijacije za obezbeđenje kvaliteta u visokom obrazovanju (ENQA) od 20. februara 2020. godine izgubilo punopravno članstvo u ovoj organizaciji.

Masa naglašava činjenicu da je jedan od ključnih razloga za gubitak statusa punopravnog člana ove organizacije taj što po mišljenju ENQA nije osigurana puna nezavisnost NAT-a u odnosu na institucije visokog obrazovanja, a posebno u odnosu na Nacionalni savet za visoko obrazovanje Republike Srbije. ENQA ističe da je neprihvatljivo da donete odluke NAT-a o akreditaciji visoko obrazovnih i naučnih institucija mogu biti osporene od strane Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje, a što je omogućeno važećim Zakonom o visokom obrazovanju (član 22).

Zalažući se za autonomiju univerziteta i naučnih institucija u Srbiji, Masa podvlači da je neophodno prekinuti s pokušajima uticaja izvršne vlasti na nezavisna tela i institucije od značaja za akademsku zajednicu, kroz donošenje loših zakonskih rešenja, kakvim se, u delu koji se tiče procesa akreditacije, na očigledan način pokazao i pomenuti Zakon o visokom obrazovanju.

Uzimajući u obzir činjenicu da je gubljenjem statusa punopravnog člana u ENQA osporen kvalitet procesa akreditacije visokoškolskih i naučnih institucija u Srbiji, Masa poziva članice Univerziteta kao i naučne institucije da izraze svoje neslaganje s postojećom situacijom između ostalog i dovođenjem u pitanje svrsishodnost plaćanja ionako previsoke naknade za postupak akreditacije studijskih programa koju je propisao NAT.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.